C S I L L A G K R I S T Á L Y

Útkereső - nem emberi testben élő lények vagyunk spirituális lelki tapasztalatokkal, hanem sokkal inkább spirituális lények emberi testben és emberi tapasztalatokkal

                                1255843733akupresszura3-210x300.jpg

A Hagyományos Kínai Orvoslás ( HKO ) a világ egyik legrégebbi  ( kb.3000 éves ) és leginkább rendszerbe foglalt, jól megalapozott orvoslása. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 1962-es Alma Ata-i nyilatkozatában is elismerten hatékony, teljes értékű gyógyászati rendszer, amely ma is folyamatosan fejlődik.

      Néhány a HKO-ban használt fogalom:


YIN ÉS YANG                    

1334937_yin_yang.jpg

Az egyensúly jelképe. Az örök körforgás, az egymásba alakulás, a kölcsönös létrehozás jele. Az állandó átalakulás minden változás forrása.

A kínaiak egyszerűen mindent yin és yang energiában mérnek. Az emberi test részei, a szövetek, a szervek, sőt valamennyi élettani működés is felosztható yin és yang energiákra.

Érdekes a gyógynövények osztályozása is:yin jellegűek a hideg és nedvesítő, a savanyú, keserű és sós ízű, míg yang jellegűek a meleg, csípős, édes, íztelen növények, ételek.

Az akupunktúrás csatornákban az energia áramlásának irányát is a vezeték yin ill. yang jellege határozza meg.

A yin-yang szerinti gondolkodás a rész és az egész összefüggéseinek megértésére helyezi a hangsúlyt.

A QI

Bár a Qi eszméje alapvető a HKO-ban, mégsem fordíthatjuk le úgy,hogy csupán energia, életerő. Közelebb áll a valósághoz, hogy energiává átalakuló anyag illtve mint materializálódó energia.

A Qi eredete szerint származhat a szülőktől, a táplálékból és a levegőből.

Funkciója: aktiválás, melegítés, védelem, átalakítás, állandóság megőrzése. Yang jellegű.

Az öt fázis

A yin és yang ciklus megújulásának elmélete, melynek öt meghatározott fázisa van. Minden ilyen stádiumot olyan szimbólum jelöl, mely jelképesen kifejezi a hozzátartozó kategóriák jellegét mind működésük, mind anyagi minőségük tekintetében.

Az öt elem : fa, tűz, föld, fém, víz

A fa a növekedési fázis aktív folyamataihoz kapcsolódik, elágazó, emelkedő, harmónikus.

A tűz aktivitása a csúcsára érkező működési állapothoz kötődik, meleg, lángra lobbanó.

A föld szaporítható, változik és befogad.

A fém a leszálló szakasznak felel meg, szétoszlató, szilárd és tömör, összehúzó.

A víz a hideg, hűsítő, nedvesítő, lefele áramló, igazi yin jelleget mutató.


A betegségek okai

Alapvető szemléleti különbség van a nyugati és a kínai orvoslásban.A kínai hagyomány szerint a betegségek mindössze húsz okra vezethetők vissza.

Az élő szervezetet a HKO szerint immunrendszere( a védő Qi) felkészíti a kívülről jövő kórokok kivédésére.( hat van belőlük) A hangsúly tehát az immunrendszer jó szinten tartásán van, azaz a betegségek megelőzésén. Vannak azonban a betegségeknek belső, érzelmi, lelki okai is ( ezek heten vannak). Végül az ún. öt független ok között találjuk az élősködőket,ezek kivédésére az életmódunk változtatására is szükség lehet.Beszélnek még két járulékos okról is,a váladékok és vér pangásáról.


MERIDIÁNOK

Fizikai testünket energiapályák hálózzák be, melyekben normális esetben a Qi , vagyis az életerő szabadon áramolhat megfelelő, egyenletes sebességgel. Ha az energiapályákon,vagyis a meridiánokban blokk alakul ki, a Qi akadályozva lesz, felborul az egyensúly, diszharmónia keletkezik, ezt nevezzük mi betegségnek. Ha visszaállítjuk a Qi szabd útját, gyógyulásról beszélünk,visszaáll a rend, a harmónia, kiegyensúlyozottnak és egészségesnek érezzük magunkat.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 22
Tegnapi: 20
Heti: 144
Havi: 557
Össz.: 104 157

Látogatottság növelés
Oldal: Hagyományos Kínai Orvoslás
C S I L L A G K R I S T Á L Y - © 2008 - 2018 - csillagkristaly.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kristályok - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »