C S I L L A G K R I S T Á L Y

Útkereső - nem emberi testben élő lények vagyunk spirituális lelki tapasztalatokkal, hanem sokkal inkább spirituális lények emberi testben és emberi tapasztalatokkal

                                mandala29.jpg

                                                TAO

A tao szó szerinti fordítása út vagy ösvény. A kínai kulturális, filozófiai és vallási hagyomány egyik legfontosabb gondolata. A tao az örök, alapvető őserő, amely az egész világegyetemet áthatja, és az ősprincípium, amely az élet a maga megszámlálhatatlan sokszínűségében és formájában ered.

A taoista mesterek szerint a tao szavakkal le nem írható, csak a bölcs képes egyfajta befelé tekintés révén az értelmét megragadni és meditációs gyakorlatok segítségével összekapcsolódni vele.

Ahhoz,hogy a tao-t képesek legyünk megérteni,az alábbi hasonlat nyújthat segítséget:

Képzeljünk el egy embert, aki egy ösvényen halad és egy bambuszrudat visz a vállán. A rúd két végén vödrök lógnak. Ezek a Yint és a Yangot, vagyis a két alapvető kozmikus erőt jelképezik, melyek magából a tao-ból erednek. A bambusz a taj csit szimbolizálja,azt a felsőbbrendű entitást, amely a Yint és Yangot összeköti. Az ösvény pedig magát a tao-t jelképezi.

A taoizmus legfőbb műve, a Lao-ce-nek tulajdonított Tao te king szerint maga a tao az, ami a dolgokat táplálja és rendet tesz a káoszban.

A tao az út, az Univerzum haladása, a természet rendje, amit a későbbiek során a konfucianisták eltérő értelmezéssel ruháztak fel. Az ember tao-járól és az emberi társadalom tao-járól kezdtek beszélni, amely alatt az erkölcsi értelemben vett helyes utat értették tao alatt. Az eredeti kozmikus jelentése szerint a végső, meghatározhatalan valóság értendő és mint ilyen a hindu brahman vagy a buddhista dharmakaya megfelelője.

Ugyanakkor, belső dinamikus tulajdonsága révén, amely a kínai felfogás szerint a világegyetem lényege, különbözik is ezektől a fogalmaktól. A tao az a kozmikus folyamat, melyből minden dolog ered, a világ pedig nem más, mint szakadatlan áramlás és változás .A kínaiak nem csak abban hittek, hogy az áramlás és változás a természet lényegi tulajdonságai, hanem abban is, hogy ezekben a változásokban léteznek az ember által megfigyelhető állandó sémák. A bölcs felismeri ezeket a terveket, ezért cselekedeteit ezekkel összhangban alakítja. Ily módon "eggyé válik a tao-val", összhangban él a természettel és amibe belefog,sikerre viszi!

Mai életünkben is nagyon fontos lehet ennek tudatában élni,tehát hagyni, hogy a dolgok csak úgy megtörténjenek.

Az olvasnivaló között megtalálható a Micimackó és a tao című e-book,ami igen vicces,de nagyon jól ki van találva,hogy megértsük mi is az a tao.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 71
Heti: 4
Havi: 622
Össz.: 106 179

Látogatottság növelés
Oldal: Tao
C S I L L A G K R I S T Á L Y - © 2008 - 2018 - csillagkristaly.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kristályok - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »